Småländskt ledarskap

Vad betyder småländskt ledarskap för dig? Är det något bra eller något som mest hindrar utveckling? Jag erbjuder en föreläsning som startar i ett forskningsprojekt där vi tittat närmare på föreställningar om vad småländskt ledarskap kan vara. Jag har bland annat pratat om detta på Ledarskapsdagarna i Oskarshamn.

Ledarskap, hårdrock och Nilecity

Ett tips för dig som som vill ha ett inspel till er organisation är föreläsningen “Ledarskap, hårdrock och Nilecity”. Vid första anblick kan kopplingarna här emellan vara oklara. Jag lovar dock att de finns. Föreläsningen landar i idéer hur man kan arbeta med framgångsrikt ledarskap i vår tid. Några ledtrådar är att det handlar om berättelser men också om vikten av humor för att skapa utveckling.

Föreningsutveckling i Värnamo

För några dagar sedan höll jag ett pass med idrottsföreningar i Värnamo-området. Temat var hur man ska öka intäkterna i föreningen. Jag utgick från en berättelse från en idrottsförening jag själv var involverad i för tio år sedan och sedan diskuterade vi kopplingar till de närvarande föreningarna. Läs mer här.

Rektorers ledarskap…

I onsdags var det dags att prata ledarskap med närmare 40 rektorer som går rektorsutbildning vid Linnéuniversitetet. Rubriken var Ledarskap: metaforer, upplevelser, förändring. Det blev en snirklig resa genom flera sätt att närma sig ledarskap.

Ett är att se på det sammanhang som ledarskapet utövas i. Vad handlar “skola” om? Vad är det egentligen man erbjuder? Intressant nog är det inte så lätt att svara på det. Visst kommer sådant som “utbildning” och “kunskap” fram, men sen då? “Fostran”?

Ett sätt att tänka på erbjudande är att tänka på det som att man erbjuder en upplevelse. En deltagare sa då halvt på skoj gå i skola är att “uppleva en massa misslyckanden”. Det låg då nära till hands att säga att det man erbjuder är ett antal års mobbing.

Vi snurrade dock vidare… och i slutändan föreslog jag att det man erbjuder är förändring. Eleven ska ju bli något annat än vad denne är när den börjar.

Om det är så, hur kan då rektorn tänka kring sitt ledarskap? Hur leder man förändrings(-agenter)? Vars jobb går ut på att förändra andra?

Inom talangutveckling talar man om att de som blir framgångsrika äger sin egen utvecklingsprocess. Hur leder man så att elever blir bra på det?

 

 

Om kommunikation…

Sitter idag som bisttare i en utbildningsdag kring kommunikation. Just nu lyfter kursledaren

  • Vilka ord använder ni?
  • Tonfall?
  • Kroppspråk?
  • Ovanor?

Mycket igenkänning när han ger exempel… som, använder du krångliga ord? Som doktor i företagsekonomi får jag erkänna att jag ibland får kämpa en del med att undvika att använda ord som många uppfattar som krångliga/svåra. Dock tycker jag att jag ibland är rätt duktig på att välja andra ord. I alla fall om jag jämför med en del universitetskollegor, som helt har förlorat sig i sin jargong. Inte desto mindre, ett ord som “innovation” trodde jag häromdagen var “enkelt”. Det var det inte. Två åhörare hade inte en aning om vad det handlade om. Som tur är kom det fram och de fick en förståelse för hur man kan förstå begreppet.

En sak jag just nu tar med mig är: att våga fråga om den andre förstått mig rätt.

 

 

Kursledare på kurs

Igår träffade jag ett gäng kursledare inom bostadsbranschen. Som vanligt var det lite speciellt att “hålla kurs för kursledare”. I fokus var kursledarens roll. Hur kan man förhålla sig till den? Vi pratade en del om dels kursledarens mål med sitt uppdrag, dels vad organisationen har för mål med kursledarens arbete. När det gäller senare fanns det inget uttalat, vilket gör att var och en får hitta sin egen roll.

Jag presenterade sedan tre olika “gestalter” som kan användas för att fundera kring sin kursledarroll: ledaren som instruktör, konstnär eller präst. Den är baserad på en bok av Hatch m fl (Three faces of leadership). Jag bytte ut manager mot instruktör. Det blev en bra diskussion där det kändes som att deltagarna kunde relatera till de olika gestalterna. Till och med idén om att man som kursledare agerade som frälsare tog fäste. Poängen med att hålla en kurs är kanske mer att “frälsa” deltagarna till företaget än att gå igenom ett faktastoff, även om det senare såklart inte får glömmas bort.

Vi pratade också en del om att hitta sin egen story och basera sitt kurslederi på den. För det krävs det att storyn hänger ihop, att den engagerar och att den känns äkta.

Alla var slutligen överens om att det ska vara kul att gå på en kurs. DET kändes tryggt att höra.

Jag kan inte sluta jobba!

En inspirerande kvinna berättade idag hur hon inte kan sluta jobba, trots att hon skulle kunna klara sig på sina hobbyverksamheter. Men hon tycker det är så roligt att gå till jobbet. För två år sedan fick hon nytt jobb på en folkhögskola: “det bästa jobb man kan ha”, så inte kan hon sluta nu.

Tänk om vi alla kunde känna så hela tiden. Kanske för optimistiskt …

Som en deltagare på dagens föreläsning uttryckte det, när man ger en person ett besked om att det inte går att göra något mer… är det inte så lätt att få det till en positiv upplevelse. Livet är strunt ibland. Men det som han och många andra i hans organisation verkar kunna göra, är att ändå göra det till en så “god” upplevelse det kan bli.  Mer kan vi inte begära. Mindre ska vi nog inte begära heller. För det vore slöseri med vår tid här på jorden. Och vi har inte mer tid att slösa bort. Det får räcka nu. Nu är det dags för något annat.

 

Toppsäljare?

Trevlig läsning idag var att se att hos Internetbokhandeln Bokus låg min bok Organisering och ledning denna vecka på plats 5 i Topplistan Ekonomi & Ledarskap. Kanske är det Karlstadsstudenterna som köpt boken till den kurs som startar i morgon? Jag får möjligheten att undersöka det på plats, då jag ska prata med dem om just organisering och ledning.

Frågesport: Varför så svårt få med sig personalen i förändringsarbete?

På en föreläsning med studenter på HRM-programmet vid Linnéuniversitetet diskuterade vi idag förändringsarbete. Fråga: vad är det absolut svåraste med förändringsarbete? Svaret från studenter var: “Att få med sig personalen”. Följdfråga: Varför är det så svårt då? Svar:…. Ja vad tror ni studenterna svarade?

Fortsättning följer…

Nytt år!

Ett nytt spännande år på gång. I år ska vi bland annat ge oss på utmaningen att hjälpa till med att få igång mer entreprenörskap i en offentlig myndighet. Ett antal workshops med ledare på olika nivåer ska förhoppningsvis få igång spännande samtal, tankar och handlingar.

Ett par föreläsningar/workshops med inriktning på praktisk föreningsekonomi för ideella organisationer är också inbokade.

Till det fortsätter ledarutvecklingsprogrammet med ett bostadsföretag (som sker inom ramen för Linnéuniversitetet).

Jag jobbar också med några bokmanus, varav ett har den preliminära titeln: Ledning av idrottsföreningar.

Vi ses!

/Magnus