Inaktivitet…

… är det på denna sida. Företagets verksamhet rullar dock på, om än i begränsad skala. Mest fokus har nu lagts på mitt arbete på Linnéuniversitetet. Här håller vi på att bilda ett Centrum för Ledarskap i Småland. Verksamheten är igång, men kick-off blir på innovationsdag Småland, som sker 26 oktober 2016. Läs mer här: InnovationsdagSmåland2016.

På konferens

Förra veckan var jag på Change management forum 2014. Förra året träffade jag Jeffrey Liker (Toyota-boken, ni vet). I år var det Leandro Herrero jag var ute efter. Han har skrivit några böcker som fångat mitt intresse. Det som lockade mig var att se om och hur han kopplar sina idéer till komplexitetsteori (kaosteori). Lite besviket konstaterade jag att han inte gjorde det. Jag saknade också t ex kopplingen till boken Tipping Point. Den är ju så uppenbar att det blir lite…. Kanske var det presentationspedagogiskt… men det framställdes lite som om han själv kommit på det mesta. Med det sagt, det finns mycket spännande kring hur vi tänker kring förändring utifrån detta. Jag hoppas jag kan knyta ihop alla trådar i min kommande bok. Återkommer.

Intressant var också en föreläsning av Kajsa Balkfors, fd VD på Cirkus Cirkör. Finns flera spännande saker de gjort som andra organisationer kan lära av. Hur skapar man till exempel tillit? Luftakrobater behöver ju milt sagt det…

Rektorers ledarskap…

I onsdags var det dags att prata ledarskap med närmare 40 rektorer som går rektorsutbildning vid Linnéuniversitetet. Rubriken var Ledarskap: metaforer, upplevelser, förändring. Det blev en snirklig resa genom flera sätt att närma sig ledarskap.

Ett är att se på det sammanhang som ledarskapet utövas i. Vad handlar “skola” om? Vad är det egentligen man erbjuder? Intressant nog är det inte så lätt att svara på det. Visst kommer sådant som “utbildning” och “kunskap” fram, men sen då? “Fostran”?

Ett sätt att tänka på erbjudande är att tänka på det som att man erbjuder en upplevelse. En deltagare sa då halvt på skoj gå i skola är att “uppleva en massa misslyckanden”. Det låg då nära till hands att säga att det man erbjuder är ett antal års mobbing.

Vi snurrade dock vidare… och i slutändan föreslog jag att det man erbjuder är förändring. Eleven ska ju bli något annat än vad denne är när den börjar.

Om det är så, hur kan då rektorn tänka kring sitt ledarskap? Hur leder man förändrings(-agenter)? Vars jobb går ut på att förändra andra?

Inom talangutveckling talar man om att de som blir framgångsrika äger sin egen utvecklingsprocess. Hur leder man så att elever blir bra på det?

 

 

Om kommunikation…

Sitter idag som bisttare i en utbildningsdag kring kommunikation. Just nu lyfter kursledaren

  • Vilka ord använder ni?
  • Tonfall?
  • Kroppspråk?
  • Ovanor?

Mycket igenkänning när han ger exempel… som, använder du krångliga ord? Som doktor i företagsekonomi får jag erkänna att jag ibland får kämpa en del med att undvika att använda ord som många uppfattar som krångliga/svåra. Dock tycker jag att jag ibland är rätt duktig på att välja andra ord. I alla fall om jag jämför med en del universitetskollegor, som helt har förlorat sig i sin jargong. Inte desto mindre, ett ord som “innovation” trodde jag häromdagen var “enkelt”. Det var det inte. Två åhörare hade inte en aning om vad det handlade om. Som tur är kom det fram och de fick en förståelse för hur man kan förstå begreppet.

En sak jag just nu tar med mig är: att våga fråga om den andre förstått mig rätt.

 

 

Det kan ta 15 år…

I en AB-artikel om svenska pojklandslaget i fotboll uttalar sig förbundskaptenen Roland Larsson om framgångsfaktorerna. Vad är det som gör att just detta lag blivit framgångsrikt? En förklaring han ger är att han förändrat sin ledarstil. Efter 15 år blev han äntligen mogen att våga släppa in spelarna i processen istället för att bestämma allt själv. Han säger:

– Delaktighet är en framgångsfaktor. Vi kan väldigt mycket fotboll, men det är alltid intressant att höra hur de som är på planen upplever det. Det är viktigt att man jobbar väldigt öppet, helt prestigelöst. Då kommer man överens och allt blir tydligare.

Det kan alltså ta 15 år innan man vågar agera prestigelöst som ledare. Tänk hur mycket framgång det kunde ha blivit om han hade vågat detta tidigare…

En fråga i sammanhanget är: varför är det så svårt att vara prestigelös? Är det svårare när man är yngre? Är man då mer rädd för att bli “påkommen” med att inte veta allt? Eller är det först när man vet tillräckligt som man vågar släppa – trots att det paradoxalt är då man skulle kunna bestämma själv… medan då när man är mer oerfaren borde ta mer hjälp av andra…? Om vi nu vänder till det lite.

Det kanske också helt enkelt är så, att det tar lång tid att utveckla riktigt bra ledarskap? Precis som med vilken hantverkare/konstnär/artist som helst kanske det krävs många års övning och prövning innan man är redo för de riktigt stora dåden. Vad tror du?

Hållbarhet…

FEKIS 2013, den företagsekonomiska ämneskonferensen för oss inom högskola/universitet, var temat Företagsekonomi för en hållbar värld. Som ofta blir man lite överraskade hur “alla” helt “plötsligt” verkar hålla på med det som konferensens tema är – denna gång hållbarhet. Och CSR.

Inte bara forskarna pratade om detta, utan även inbjudna personer från näringsliv och politik. Det fanns ingen tvekan om att hållbarhet är nödvändigt om man ska vara lönsam i framtiden. Förutom att det är enda vägen till att få kunder, så är det enda vägen att få den bästa arbetskraften.

VDn för ICA erkände dock att det finns ett visst glapp mellan uttalade värderingar och handling. Priset är fortfarande så pass viktigt att exempelvis det inte går att ta ut en krona mer för ekologisk mjölk. Professor Mats Alvesson från Lunds universitet noterade också att det är ju rätt svårt att få trovärdighet i en samtidig stor satsning på hållbarhet och internationalisering, med allt det resande som det senare innebär för ett universitets studenter och personal.

I en annan presentation framfördes stark kritik mot bristande hållbarhetsinsikter hos företagsekonomiska forskare/lärare och ett stort behov för att ändra synen på globalisering, tillväxt, effektivitet osv. Samtidigt som presentatören framhöll sin nya bok, som inte ges ut som e-bok utan i pappersform, tryckt i Egypten (eftersom det är billigare).

Lite roligt är det dock. Definitionen på ekonomi är ju läran om hushållning av begränsade resurser. Hur kan sådan hushållning inte handla om hållbarhet? Eller vad har ekonomerna egentligen sysslat med? Lite kan man tolka debatten som ett upprop för att företagsekonomer ska börja syssla med det som de från början skulle syssla med, dvs hushållning av, och inte längre fokusera på exploatering av begränsade resurser. Fast det är nog jag som tänker lite konstigt här kanske…